MASSIVE ATTACK KONCERT | VENDÉGEK: YOUNG FATHERS, Azekel
2018. Jun. 23. / Sportaréna

MASSIVE ATTACK KONCERT | VENDÉGEK: YOUNG FATHERS, Azekel

Azt is mondhatnánk, hogy az elektronikus zene történetének egyik alapzenekara lép fel június 23-án az Papp László Budapest Arénában - de gyorsan hozzátesszük, egy jó ideje stílusok felett álló, öntörvényű legenda koncertezik ezen az estén a főváros legnagyobb koncerttermében. Kihagyhatatlan élmény.

A Massive Attack gyökerei a 80-as évek végére vezetnek vissza - egészen a bristoli Wild Bunch kollektíváig. Ebben zenélt együtt a DJ, Daddy G és Andrew Wolves, azaz Mushroom, valamint a graffitisből lett MC, Robert Del Naja, azaz 3D. Először producer-kollektívát alakítottak ezen a néven, majd 1990-ben lemezszerződést kötöttek, s ennek nyomán jelent meg a zenekar 1991-es Blue Lines című bemutatkozó lemeze. 

A Massive Attack zenéjében sajátosan keveredik a klasszikus dalszerzés, az elektronikus zenei kísérletezés, a hiphop, a soul, az R&B, a reggae, és a sötét tónusú gitárzene. Ezek különböző arányai és árnyalatai jelentek, jelennek meg a zenekar öt sorlemezén, a már említett 1991-es albumot követő 1994-es Protection című lemezen, a zenekar csúcsművén, a nemrég húszéves, 1998-as Mezzanine-en, valamint a 2003-as 100th Window-n és a 2010-es Heligolanden.

A csapat a 90-es évek egyik legmeghatározóbb irányzata, a triphop egyik zászlóshajója volt (együtt az ugyancsak bristoli Portisheaddel, és a Massive Attack-kollektíva tagjaként induló, később szólópályára lépő Trickyvel), ám maga és életműve is túlélte a trendet és a színteret, és önértékű entitásként képes a mai napig is működni. Ami ezt a működést illeti, a zenekar 1999, Mushroom kiválása óta hivatalosan kéttagú, ám a szerzői-kreatív munka fókuszában egyértelműen 3D, azaz Del Naja áll - akiről az a meg nem erősített pletyka is járja, hogy ő a titokzatos street art-művész, Banksy - vele azonosítják a Massive Attacket, ami 2010 óta csupán két kislemezt (rajtuk összesen négy számot) és egy négy dalt tartalmazó EP-t (Ritual Spirit) jelentett meg.   

A gazdag életmű ellenére a Massive Attack nem nosztalgiabuli - ahogy legutóbbi fellépéseiken, budapesti koncertjükön is egyszerre várhatunk 90-es évekbeli klasszikusokat és hallhatjuk majd legfrissebb számaikat, ráadásul ezek közül többet is az előzenekarként Budapestre is érkező Young Fathers és Azekel társaságában.

A koncert tervezett időbeosztása:

► 18:00 kapunyitás
► 18:45 Azekel
► 19:45 Young Fathers
► 21:00 Massive Attack

► Helyszín: Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2)
► Jegyárak: 7 990-17 990 Ft (Álló: 14 990 Ft, nincs kiemelt állóhely, küzdőtér teljes területe elérhető a normál álló jeggyel)
► Jegyelővétel:
Online: http://bit.ly/2DKwyK8
Személyesen: http://bit.ly/2o6JYVY